Съвети за сигурност

1. Използвайте сложни, уникални пароли за различните си профили
Ако някой има ключ от дома ви, може да влезе и да прерови всяка стая в него. Същото е и с паролите на онлайн профилите. Твърде често избираме пароли, които са лесни за помнене, като имена или рождени дати. Но ако е лесно за нас да запомним, вероятно е лесно и за кибер престъпниците да се досетят. Ако използвате същите, прости пароли за различните си регистрации онлайн, то кибер престъпниците могат и биха могли да имат достъп до всичката ви лична информация. Използвайте мениджър на паролите, за да запазите в безопасност различни пароли за достъп, и се уверете, че всяка парола е сложна, използва поне 10 знака и комбинация от числа, букви (главни и малки) и специални символи.

2. Не приемайте покани от непознати в социалните медии
Не всеки, който срещате онлайн, е този, за когото се представя. Често кибер престъпниците приемат фалшива самоличност в социалните медии, за да създадат взаимоотношения с непредпазливи потребители, които в последствие да ограбят. За това, ако с вас се свърже непознат онлайн, който настоява да споделите лична информация или поиска пари, това би трябвало да е сигнал за вас, че нещо не е наред. Ако е възможно, проверете профила за автентичност. При всички положения за безопасност ограничете информацията, която човек може да види в профила ви, като използвате настройките за поверителност. Помнете: правилата от реалния свят важат и за общуването онлайн – не споделяйте чувствителна или лична информация с непознати.

3. Онлайн действията могат да имат офлайн последици
Приемете интернет като градски площад или тротоар: това е публично пространство, където всеки може да вижда или споделя всичко, което публикувате, независимо дали е предназначено за тях или дали сте им дали разрешение. Преди да публикувате нещо онлайн, попитайте себе си; искам ли моят работодател, клиент или роднина да знае това? Дори неща като състоянието на връзката ви или домашният ви адрес, които могат да изглеждат безобидни, могат да бъдат използвани за злоупотреба, ако грешните хора имат достъп до тях.

4. Защитавайте чувствителната и лична информация
С някои малки изключения, за съжаление, няма ключ за перманентно изтриване на съдържание, веднъж публикувано онлайн. Всяко изображение, коментар или снимка, които публикувате онлайн, вероятно ще останат там завинаги. Дори да премахнете оригиналната публикация, не можете да сте сигурни, че други не са направили копия или не са споделили съдържанието ви в други мрежи. Така че, не поставяйте нищо онлайн, което не искате другите да видят.

5. Внимавайте къде кликате
Изпитана тактика за кибер престъпления е да ви накара да свалите зловреден софтуер, който да създаде възможност за кражба на информация. От популярна игра до електронна поща, предлагаща техническа поддръжка, зловредният софтуер може да бъде маскиран по различни начини. Избягвайте да изтегляте приложения, които изглеждат странни или идват от неизвестен сайт. Не сте сигурни дали даден имейл е легитимен? Задайте си следните въпроси: Има ли изпращачът странен имейл адрес? Дали поздравът е безличен? Има ли много правописни грешки? Има ли странно чувство за спешност? Ако все още не сте сигурни, свържете се с марката или фирмата чрез техните официални канали, като например уебсайта или страницата в социалните медии. Винаги е по-добре да се направи тройна проверка, отколкото да се застраши сигурността ви.

6. Обновете настройките за лична информация и антивирусните програми
Ако не обновите защитата си, кибер престъпниците в крайна сметка ще намерят начин да я преодолеят. Уверете се, че сте в крак с актуализациите на операционната система и се опитайте да проверите настройките за поверителност на приложенията и браузъра, които използвате.

7. Винаги използвайте безопасна връзка
Когато използвате публична интернет връзка, например Wi-Fi в търговски център, нямате пряк контрол върху нейната сигурност. Ако не можете да установите сигурна връзка или да гарантирате, че устройството ви е защитено, не споделяйте поверителна информация. По-безопасно е да изчаквате, докато сте у дома и да използвате защитена Wi-Fi мрежа.

8. Искайте съвет от тези, на които вярвате
Никога не се чувствайте длъжни веднага да кликнете на линк или да споделите публикация. Няма нищо по-спешно от вашата онлайн безопасност. Навигирането около потенциални онлайн заплахи може да бъде стресиращо, но има много ресурси, които да помогнат. Винаги, когато се окажете в ситуация, в която не сте сигурни или сте подозрителни, разчитайте на преценката на тези, на които имате доверие – приятел, родител, учител или дори технологичен партньор.